زنان

بیماریهای زنان

افتادگی مثانه ، دلایل و مشکلات آن

 افتادگی مثانه در خانم ها شایع است و در این بیماری آنها نمی توانند ادرار خود را نگهدارند . در بیماری افتادگی مثانه خیلی نادر است که آقایان نیز به آن مبتلا شوند زیرا مثانه آقایان نسبت به خانم ها کمی داخل تر قرار دارد . البته در بیماری های زمینه ای با عنوان پرون بلی افتادگی مثانه در آقایان خیلی زود تشخیص داده می شود .

افتادگی مثانه چیست ؟‌

افتادگی مثانه در خانم ها به چند درجه تقسیم می شود ؟

افتادگی مثانه در خانم ها ، از نظر شدت معمولا به چهار درجه تقسیم می شود .

درجه اول (خفیف): مثانه کمی به داخل واژن حرکت می کند .

درجه دوم : پزشک در هنگام معاینه متوجه می شود که مثانه بیمار ، بیشتر به داخل واژن هل داده شده است و قسمتی درحدود نصف آن را اشغال کرده ست .

نکته : در افتادگی مثانه در درجه دوم یا همان افتادگی متوسط به بعد ، عمل جراحی ضروری ست . امروزه جراحی با لاپاروسکوپی انجام می شود ( بدون نیاز به باز کردن شکم بیمار ، عضلات به سمت بالا کشیده می شوند).

درجه سوم : لمس مثانه تا پایین واژن بیمار می باشد .

درجه چهارم : گاهی افتادگی اینقدر شدید است که خود بیمار با کمی زور زدن آن را به حالت قبل برمیگرداند زیرا مثانه کاملا از دهانه واژن فرد بیمار بیرون زده و در این صورت احتمال بروز عفونت های ( مثانه ، رحم ، دهانه رحم ) و بواسیر می باشد .

 

افتادگی مثانه در خانم ها چگونه رخ می دهد ؟

زایمان های متعدد طبیعی ، زور زدن در زایمان های سخت ، زایمان های دوقولو از مهمترین علل کش آمدن و شل شدن عضلاتی است که نقش حمایتی از مثانه را به عهده دارند . ( برای همین ” ورزش ” بلافاصله بعد از زایمان ، از سوی متخصصین زنان توصیه می شود ).

البته زنان یائسه نیز باید مراقب باشند ( می دانیم که هورمون استروژن باعث استحکام عضلات می شود و با قطع آن ، عضلات قسمت جلویی واژن شل می شوند).

دیده شده برخی از بیماران بطور ژنتیکی به یائسگی زودرس دچار شده اند همچنین در خانم هایی که به طور مادرزادی عضلات کف لگنشان شل است افتادگی مثانه شایع است .

یبوست مزمن و یا زور زدن برای برداشتن اجسام سنگین هم موجب فشار زیاد به عضلات می شود و نهایتاً قسمت جلویی دیواره واژن که باعث حفظ مثانه ، در جایگاه خودش می باشد ( درواقع پشتیبان آن است ) زیر فشار قرار می گیرد .

ممکن است بیماران مبتلا به آسم و چاقی ، یا خانم هایی که از سرفه های مزمن رنج می برند نیز دچار افتادگی مثانه شوند .

 

افتادگی مثانه در خانم ها چه علامت هایی دارد ؟

  • فرد بیمار در ناحیه واژن احساس پری و فشار می کند . وقتی به آن دست می زند احساس یک توپ کوچک و گرد را دارد و هنگام ادرار مشکل دارد .
  • در نزدیکی با همسرش احساس درد و ناراحتی می کند .
  • بی اختیاری ادرار هم از مهمترین علامت های آن است که بیمار با یک سرفه ، خنده و یا عطسه ادرارش میریزد .
  • درد لگن و پشت ( کمردرد به مدت طولانی در حالت ایستاده )
  • دفع ناقص ادرار ( در مواردی ادرار باقی مانده در مثانه که کاملا تخلیه نشده است باعث عفونت های ادراری مکرر و تجمع باکتری ها می شود (

 

درمان غیر جراحی افتادگی مثانه در خانم ها چگونه است ؟

گاهی استفاده از وسایل داخل واژنی می باشد . اما بهترین درمان ، تمرین کگل است ( ورزشهای عضلات کف لگن ، برای محکم و سفت کردن آنها و نگهداری مثانه در جایگاه خودش )

 

تمرینات کگل چیست ؟

تمرینات کگل ، ورزش هایی در جهت قوی تر کردن عضلات حمایت کننده مثانه ، رحم ، مجاری ادراری ، رکتوم ( راست روده ) واژن و معقد در کف لگن می باشند . این ورزش در دهه ی 1940 میلادی توسط متخصص زنان آرنولد کگل برای کمک به درمان بی اختیاری بعد از زایمان ابداع شد . همچنین این ورزش ، عضلات اطراف واژن را نیز جهت جلوگیری از پرولاپس یا افتادگی رحم تقویت می کند .

اصلی ترین عضله ای که بوسیله ی این ورزش ها تقویت می شود عضله ( pc ) است که u شکل است و از پشت قسمت قدامی لگن شروع می شود و به سمت عقب لگن می رود و به استخوان دنبالچه ای در عقب لگن وصل می شود و در مسیر خود واژن و معقد را در خانم ها حمایت می کند .

طبق تحقیقات انجام شده ، زنانی که در دوران بارداری به طور منظم این تمرینات را انجام می دهند ، پس از زایمان بهتر می توانند بی اختیاری را کنترل کنند . این تمرینات همچنین کمک می کنند تا بافت مهبل که پس از زایمان طبیعی کمی شل می شود را جمع کند .

 

فواید تقویت عضلات کف لگن

  • از افتادگی رحم در خانم ها پس از زایمان و افتادگی رحم در زنان یائسه جلوگیری می کند .
  • زایمان را آسان و درد زایمان را در زنان باردار کم می کند .
  • رفع اختلالات جنسی در آقایان مانند : کمردرد پس از انزال و زود انزالی .
  • به کاهش مواردی مانند بی اختیاری ادرار و مدفوع به ویژه پس از جراحی پروستات ، زایمان و در دوران یائسگی و یا شکستگی لگن کمک می کند .

 

شیوه انجام ورزش های کگل

برای شروع ابتدا باید عضلات اطراف مهبل و معقد را سفت کنید ( مانند زمانی که می خواهید جلوی ادرار خود را بگیرید ) و 8 تا 10 ثانیه نگه داشته و بعد آن را آزاد کنید .

نکته مهم : این تمرین را در زمان ادرار کردن انجام ندهید .

یکی از روش های پی بردن به درستی انجام تمرین آن است که انگشت خود را در داخل مهبل قرار دهید و عضلات را منقبض کنید اگر احساس فشار روی انگشتتان کردید یعنی تمرین را درست انجام داده اید . در هنگام تمرینات کگل نباید عضلات شکم و نشیمنگاه حرکت کنند .

 

تمرینات سیکل بلند :

1 – عضله ی ( pc ) را منقبض کرده و 10 ثانیه نگه دارید .
2 – عضله منقبض را به مدت 10 ثانیه رها کنید .
3 – این دوره را 15 مرتبه تکرار کنید و سپس 1 دقیقه تمامی عضلات را آزاد کرده و ورزش های سیکل کوتاه را انجام دهید .

تمرینات سیکل کوتاه :
1 – عضله ( pc ) را یک ثانیه منقبض و به سرعت یک ثانیه آزاد کنید .
2 – تمرین بالا را 10 مرتبه تکرار کنید .
نکته : به هنگام تمرینات بالا عادی تنفس کنید و از سفت کردن عضلات شکم خودداری کنید .
این تمرینات را با تعداد کم و به مرور زمان و با قوی تر شدن عضلات کم‌‌کم تعداد آن را افزایش دهید . ( هر تمرین حداکثر 3 تا 4 بار که هر کدام 10 انقباض است ، 3 نوبت در روز انجام دهید ) . بهتر است این تمرینات را بخشی از برنامه روزانه تان قرار دهید . توصیه می شود این تمرینات به طور مرتب انجام شود .

 

مزایا و مضرات فولات برای بدن

 

کمبود فولات در زنان باردار باعث ایجاد نقص‌های مادرزادی میشود.

فولات در زمره‌ یکی از ۸ ویتامینی است که برای شکل‌دهی به سلول‌های قرمز و سفید خون در مغز استخوان، تبدیل کربوهیدرات به انرژی و تولید DNA و RNA لازم است.
جذب فولات کافی در طول دوره‌ی رشد سریع مانند دوران بارداری، نوزادی و بزرگسالی بسیار حائز اهمیت است.

فولات یا اسید فولیک در گستره‌ی وسیعی از موادغذایی مانند سبزیجات سبز برگدار، غلات،گوشت و میوه یافت می‌شوند.

مقدار مجاز توصیه شده (RDA) برای افراد ۱۴ سال به بالا ۴۰۰ میکروگرم در روز است.

به زنان باردار توصیه می‌شود مصرف فولات را به ۶۰۰ میکروگرم در روز افزایش دهند تا مانع از آسیب به شبکه‌ی لوله‌ی عصبی در جنین شود.

از عمده دلایل کمبود فولات رژیم غذایی نامناسب، اعتیاد به الکل، نیاز‌های مربوط به رشد و اختلالات روده‌ای می‌باشد که منجر به عدم جذب فولات می‌گردد.
گرچه مکمل‌های فولات موجود می‌باشند اما همیشه بهتر است که ویتامین‌ها یا مواد معدنی را از طریق مواد غذایی جذب کنیم. مصرف هیچ ماده‌ی غذایی به تنهایی قادر به تامین ویتامین یا مواد معدنی مورد نظر بدن ما نیستند، بلکه عملکرد آنها در کنار یکدیگر شکل می‌گیرد.

زمان بارها و بارها ثابت نموده که مصرف مکملی خاص و منحصر به فرد قادر به تامین مواد مغذی مورد نیاز بدن برای سلامت نخواهد بود.
ابتدا بر جذب فولات مورد نیاز روزانه از طریق مواد غذایی تمرکز کنید سپس از مکمل‌ها به عنوان یک پشتیبان استفاده کنید.

 

برترین منبع فولات سبزیجات سبز رنگ هستند.

فواید مصرف فولات در حفظ سلامت

کاهش خطر نقص‌های مادرزادی

جذب فولیک اسید کافی در بین زنان باردار به جهت حفظ نوزاد آنها در مقابل سقط غیرعمدی جنین و نقص لوله‌ی عصبی ضروریست. همچنین تحقیقات اخیر نشان می‌دهد که وضعیت فولات یک پدر قبل از لقاح نیز ممکن است مهم باشد. در تحقیقی که در دانشگاه McGill صورت پذیرفت, کمبود فولات والدین در موش‌ها تا ۳۰درصد منجر به افزایش اختلالات مادرزادی نسبت به فرزندانی که والدینشان با کمبود فولات مواجه نبودند، می‌شد.

کاهش خطر ابتلا به افسردگی
فولات با جلوگیری از افزایش تشکیل هموسیستین در بدن که مانع از انتقال خون و سایر مواد مغذی به مغز شود، کمک شایانی به ما می‌کند. افزایش هموسیستین در ترشح هورمون سروتنین، که پدید آورنده‌ی حس خوب در بدن، دوپامین و نوراپی‌نفرین که نه تنها برای بهبود خلق و خوی بلکه برای تنظیم خواب و اشتها می‌شوند، اختلالاتی ایجاد می‌کند.

حفظ سلامت قلب

همچنین افزایش میزان هموسیستین یکی از علائم بیماری تصلب شرائین قلب است. افرادی که هموسیستین آنها از سطح نرمال بالاتر است، ۱.۷ برابر بیشتر دچار بیماری‌های قلبی و ۲.۵ برابر بیشتر دچار حملات قلبی می‌شوند.

پیشگیری از سرطان

اثبات شده که جذب فولات اندک، سبب افزایش سرطان سینه در زنان می‌شود. همچنین نشان داده شده که جذب کافی فولات از غذاهای مصرفی به مقابله با سرطان روده بزرگ، معده، لوزالمعده و سرطان‌های مربوط به گردن کمک می‌کند. اگرچه مکانیسم حفاظت معمولا نا‌مشخص است، اما محققان بر این باورند که تاثیرات فولات با نقشش در تولید DNA و RNA و پیشگیری از جهش‌های ناخواسته مرتبط است. اما شواهدی دال بر اینکه مکمل‌ها نیز تاثیرات مشابه ضدسرطانی دارند، در دست نیست.

مزایا و مضرات فولات برای بدن

مواد غذایی حاوی فولات

غلات و حبوبات

دسترسی زیستی به فولات (توانایی بدن در جذب، استفاده و حفظ) در خوراکی‌ها به طرز قابل توجهی متغییر و محاسبه آن امریست مشکل. ۱۵۰ نوع مختلف فولات وجود دارد که بین ۵۰ تا ۹۰٪ آن در فرایند پخت، نگهداری یا عمل‌آوری از دست می‌رود. برترین منبع فولات سبزیجات سبز، بنشن و جگر هستند. همچنین فولات به برخی از غذاهای آماده‌ی تهیه شده از غلات برای صبحانه و سایر غذاهای تقویتی افزوده می‌شود.
مارچوبه و عدس حاوی مقادیر فراوانی فولات هستند و در زمر‌ه‌ی غذاهای سرشار از فلات به شمار می‌روند .

  • مارچوبه، پخته شده ، ۱ فنجان: ۲۴۳ میکروگرم
  • جگر گاو، پخته، ۹۵ گرم: ۲۱۵ میکروگرم
  • لوبیا چشم بلبلی پخته، یک دوم فنجان: ۱۷۹ میکروگرم
  • عدس پخته، ۱ فنجان: ۱۶۸ میکروگرم
  • لوبیا سفید پخته، یک دوم فنجان :۱۳۲ میکروگرم
  • اسفناج پخته، یک دوم فنجان: ۱۳۱ میکروگرم
  • کاهو، خرد شده، ۱ فنجان:۵۹ میکروگرم
  • آواکادو خام, یک دوم فنجان: ۵۹ میکروگرم
  • زرده تخم مرغ ، ۱ و ۲۷میکروگرم
  • موز ، ۱ و ۲۴ میکروگرم
  • قارچ ، کبابی شده، ا فنجان:۲۳ میکروگرم

خطرات بالقوه‌ی ناشی ازمصرف فولات

هیچ تاثیر معکوسی از جذب بالای فولات خوراکی گزارش نشده است. اما سطح بالای جذب اسید فولیک در سیاهرگ یا رگ ممکن است باعث حمله ناگهانی شود.

قبل از شروع مصرف مکمل فولات با پزشک خود مشورت کنید تا مطمئن شوید خللی در داروی در حال مصرف شما به وجود نمی‌آورد. مصرف طولانی مدت مکمل فولات ممکن است متضمن خطرات احتمالی بر سلامتی یا منجر به کمبود۱۲ B شود.

پیروی از یک رژیم غذایی کامل یا یک برنامه غذایی همه جانبه در پیشگیری از بیماری‌ها و رسیدن به سلامتی مطلوب از اهمیت ویژه‌ی برخوردار است.
به جای تمرکز بر غذایی خاص و البته مغذی به عنوان کلید سلامت، بهتر است که از یک رژیم غذایی متنوع پیروی کنید.

 

 

 

 

تماس

  • آدرس :  پاسداران، بالاتر از سه راه ضرابخانه، روبروی باشگاه بانک مرکزی، خیابان رفیق دوست(دشتستان دهم)، پلاک 2
  • ایمیل  :  info (at) saeedlab (dot) com
  • اینستاگرام :  saeedmlab@
  • تلفن   :  79529-021

نماد اعتماد

موقعیت جغرافیایی

سایت شما برای نمایش بهتر نیاز به استفاده از کوکی دارد Cookie policy. I accept cookies from this site.Agree